Podczas zajęć dzieci dowiedziały się o zwyczajach, jakimi od lat żegnamy karnawał. Oglądały zdjęcia faworków, pączków oraz innych smakołyków, związanych z tym wydarzeniem. Panie nauczycielki i pani kucharka przygotowały dla dzieci miłą niespodziankę - warsztaty kulinarne z pączkiem w roli głównej. Dzieci poznały składniki, pomagały w przygotowaniu ciasta i kulaniu pączków. Świeżo upieczone pączuszki, własnoręcznie ozdobine lukrem i kolorową posypką gotowe były do jedzenia. Dzieci ze smakiem degustowały pączusie, oceniały walory smakowe. Pani kucharka opowiadała przedszkolakom na nurtujące ich pytania: dlaczego ciasto rośnie oraz dlaczego pączki po upieczeniu mają jasną obrączkę. Przedszkolaki dowiedziały się, że idealny pączek powinien być pulchny, lekko zapadnięty w środku co świadczy o tym ,że ciasto ma dobrą konsystencje.
Wszyscy zajadali się słodkimi pysznościami. Była to okazja do świetnej zabawy, ale także do przypomnienia i kultywowania naszych tradycji i zwyczajów.