AKTUALNOŚCI 2020/2021 / Procedury bezpieczeństwa po powrocie do szkoły.


 

Procedury bezpieczeństwa po powrocie do szkoły.

Procedury bezpieczeństwa mające na celu zapobieganie
i przeciwdziałanie COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły

obowiązujące na terenie Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Skoroszycach 

od 1 września 2021r.

 

Podstawa prawna:

  • art. 10 ust. 1 pkt 1 i art. 68 ust. 1 pkt 6 ustawy z 14.12.2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r., poz. 910),
  • wytyczne z dnia 02.08.2021 r. Ministra Edukacji i Nauki, Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r., wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.) - dalej u.p.i.s.,
  • zalecenia z dnia 12.08.2020 r. wydane przez Ministra Edukacji Narodowe i Głównego Inspektora Sanitarnego dla dyrektorów publicznych i niepublicznych szkół i placówek w strefie czerwonej/żółtej, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 u.p.i.s.

L.p.

Zadania główne

Zadania szczegółowe

Osoba odpowiedzialna

Uwagi

1.

Przygotowanie szkoły do rozpoczęcia zajęć stacjonarnych

1.Dokonanie zakupu środków stosowanych w czasie stanu epidemii

Dyrektor szkoły, organ prowadzący

Zostały zakupione:

- środki do dezynfekcji rąk,

- mydła i detergenty,

- środki ochrony indywidualnej - jednorazowe rękawiczki, maseczki, fartuchy dla pracowników, przyłbice,

- termometr  bezdotykowy,

- nablatowe automatyczne, bezdotykowe dozowniki płynów do dezynfekcji rąk.

2. Analiza rozkładu budynku

Dyrektor szkoły

Ustalono, że  liczba wejść i rozkład budynku pozwalają na wydzielenie wejść, ciągów komunikacyjnych i stref do użytkowania przez określone grupy uczniów i pracowników oraz pozwala na zminimalizowanie ryzyka kontaktu.

3.Przygotowanie i oznaczenie wejść do budynku

Kierownik świetlicy Beata Doskocz

Przy każdym wejściu do budynku szkoły:

- zamieszczono informację o obowiązku dezynfekowania rąk,

- zamieszczono instrukcję użycia środka dezynfekującego (https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/),

- zapewniono skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk każdej wchodzącej osobie.

Przy wejściu głównym dodatkowo umieszczono numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.

4. Przegląd wyposażenia sal

Nauczyciele – opiekunowie sal

Z sal  usunięto przedmioty i sprzęty (uniemożliwiono do nich dostęp), których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować.

5.Przygotowanie szatni

Wychowawcy klas

Przy wejściu do szatni  umieszczono środek do dezynfekcji rąk. Udostępniono uczniom boksy z zachowaniem dystansu.

6.Przygotowanie pomieszczeń sanitarnohigienicznych

Beata Doskocz-Kaleta

 Woźna szkoły Anna Jurek

W szkole:

- wywieszono plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk (https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/),

- wywieszono instrukcje dezynfekcji przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk (https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/),

- zapewniono dostęp do mydła lub płynu do dezynfekcji rąk.

7.Wyłączenie niektórych źródeł wody pitnej

Dyrektor szkoły

W szkole:

- wyłączono dystrybutory wody pitnej,

 

8.Przygotowanie pomieszczeń do zajęć świetlicowych

Dyrektor szkoły Woźna szkoły

Kierownik świetlicy

W szkole:

- wyznaczono sale, w których prowadzone będą zajęcia świetlicowe: świetlica, kawiarenka szkolna i sala 38, sala gimnastyczna

- rozmieszczono środki do dezynfekcji rąk w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla wychowanków pod nadzorem opiekuna.

9.Przygotowanie stołówki i sali jadalnej

Intendent Bernadeta Chowaniec

Usunięto dodatki takie jak np. przyprawy, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki.

10.Wyznaczenie pomieszczenia lub obszaru do odizolowania osoby w przypadku zaobserwowania u niej objawów chorobowych

Dyrektor szkoły

Woźna szkoły Anna Jurek

Wyznaczono izolatkę w sali nr 6 na parterze.  Wyposażono w:

- środki ochrony,

- środki dezynfekcyjne.

O wyznaczonym pomieszczeniu poinformowano pracowników i uczniów oraz rodziców.

11.Zapewnienie właściwego postępowania z odpadami

Dyrektor szkoły

Woźna szkoły Anna Jurek

Zapewniono miejsca/pojemniki do wyrzucania masek i rękawic jednorazowych, zgodnie z zaleceniami GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/

12.Opracowanie zasad komunikacji z rodzicami uczniów

Dyrektor szkoły

Nauczyciele, wychowawcy klas, sekretarz szkoły

W szkole:

- ustalono sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia w szczególności z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość (telefonicznie, mailowo)

- wyznaczono osoby odpowiedzialne w szkole za kontakt z rodzicami,

- uczulono rodziców na odbieranie telefonów ze szkoły lub niezwłoczne oddzwanianie/odpowiadanie na maile oraz aktualizowanie danych kontaktowych.

13.Opracowanie i rozpowszechnienie wewnętrznych procedur, regulaminów i zasad

Dyrektor szkoły

Kierownik świetlicy Beata Doskocz

Nauczyciele

Opiekun biblioteki Beata Przedwojewska

Higienistka szkolna M. Duda

Dyrektor szkoły opracował procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki danej szkoły, wytycznych epidemicznych oraz obowiązujących przepisów;

- do regulaminu świetlicy wprowadzono zapisy dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii,

- ustalono zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych z uwzględnieniem zasad obowiązujących dla zajęć lekcyjnych,

- określono zasady korzystania ze szkolnej biblioteki, godziny jej pracy oraz uwzględniono okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach,

- ustalono zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej  we współpracy z osobą wykonującą świadczenia oraz godziny pracy gabinetów.

Podano powyższe regulaminy, procedury do wiadomości pracowników szkoły, rodziców i uczniów.

14.Kontakt z SANEPID-em

Dyrektor szkoły

Zasięgnięto  informacji w sprawie przygotowania szkoły do zajęć stacjonarnych  we właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

2.

Przyjęcie uczniów do szkoły

1.Zasady wstępu uczniów i opiekunów do szkolnego budynku

Rodzice, uczniowie

Na teren szkoły może wejść uczeń (uczniowie):

- z jednym rodzicem,

- zachowując dystans, o który dba rodzic, wynoszący 1,5 m od kolejnego opiekuna z uczniem oraz od pracowników szkoły,

- gdy uczeń i rodzic nie mają objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji domowej.

-zaleca się, aby uczniowie po przyjściu do szkoły w pierwszej kolejności myli ręce wodą z mydłem.

Rodzice stosują środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk.

2.Dezynfekcja rąk

Rodzice, uczniowie

Przy wejściu do szkoły uczeń i rodzic dezynfekują ręce.

3.Wyposażenie ucznia

Rodzice, uczniowie

pracownicy szkoły

Rodzic ma obowiązek zapewnić, że uczeń:

- posiada maseczkę, rekomenduje się używanie maseczek chirurgicznych,

- będzie posiadał własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć może przechowywać na swoim stoliku szkolnym, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi;

- nie przyniesie do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. Rodzice powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy, a pracownicy szkoły dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym.

3.

Zapewnienie bezpiecznych warunków w szkole

1.Nadzorowanie osób wchodzących do szkoły

Woźna szkoły Anna Jurek

Należy:

- ograniczyć do niezbędnego minimum przebywanie w szkole osób z zewnątrz,

- wymagać stosowania przez nie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk przy wejściu,

- zezwalać na wstęp osobom (w tym pracownikom) bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych,

- osobom z zewnątrz zezwalać na przebywanie w wyznaczonych obszarach, których nie powinny przekraczać,

- poinformować pracowników, że:

• nie mogą przychodzić do pracy, gdy domownicy przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych,

• w przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.

2.Ustalenie organizacji nauki uczniów i pracy pracowników

Dyrektor szkoły

W szkole:

- zapewniono możliwość zachowania dystansu społecznego (1,5 m) między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych,

- należy pozostawić wolną ławkę w bezpośrednim sąsiedztwie stolika nauczyciela,

- ograniczono gromadzenie się uczniów na terenie szkoły i ustalono różne rejony przebywania uczniów w czasie przerw,

- ustalono stałe sale przebywania uczniów podczas zajęć lekcyjnych (załącznik nr 1),

- zalecono ograniczenie kontaktów pracowników niepedagogicznych z uczniami oraz nauczycielami,

- zastosowano rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia dla pracowników powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi

3.Przestrzeganie zasad higieny osobistej

Wszystkie osoby przebywające w szkole

Osoby przebywające w szkole przestrzegają ogólnych zasad higieny:

- dezynfekcja przy wejściu do szkoły, dezynfekcja lub mycie rąk wodą z mydłem w szczególności po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety, na co nauczyciele powinni zwracać uczniom uwagę,

- ochrona podczas kichania i kaszlu,

- unikanie dotykania oczu, nosa i ust,

-zalecane jest zakładanie maseczek ochronnych podczas przemieszczania się ciągami komunikacyjnymi.

4.Dezynfekcja pomieszczeń i wyposażenia

Nauczyciele Woźna szkoły

Osoby sprzątające

W szkole należy:

- codziennie wykonywać (i nadzorować wykonanie) prac porządkowych, zwłaszcza w salach zajęć, pomieszczeniach sanitarnohigienicznych, ciągach komunikacyjnych; dezynfekować powierzchnie dotykowe – poręcze, klamki i powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatury, włączniki,

- przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji,

- dezynfekować termometr bezdotykowy po użyciu w danej grupie,

- w sali gimnastycznej myć podłogi, sprzęt sportowy i przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) detergentem lub dezynfekować po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach,

- czyścić lub dezynfekować sprzęt i materiały wykorzystywane podczas zajęć praktycznych,

- na bieżąco dezynfekować lub czyścić z użyciem detergentu urządzenia sanitarnohigieniczne.

5.Wietrzenie pomieszczeń

Pracownicy szkoły

W szkole należy wietrzyć:

- sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć,

- za wietrzenie sal odpowiedzialny jest nauczyciel,

- świetlicę nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy, przed przyjęciem wychowanków oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji,

- pomieszczenia i przedmioty z uwzględnieniem czasu niezbędnego do wywietrzenia po dezynfekcji, zgodnie z instrukcją producenta.

6.Przebywanie na świeżym powietrzu

Nauczyciele i uczniowie

Zalecane jest przebywanie uczniów na szkolnym boisku i na świeżym powietrzu na terenie szkoły w czasie przerw oraz zajęć zorganizowanych poza budynkiem. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.

7.Zalecenia dla klas I - III

Nauczyciele klas I-III

Nauczyciel  może wyznaczyć przerwy dla swoich uczniów w odstępach stosownych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 min. Nauczyciel zapewnia uczniom ciągłą opiekę.

8. Zajęcia wychowania fizycznego i sportowe

Nauczyciele wychowania fizycznego i uczniowie

Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły. Należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.

9.Organizacja żywienia

Dyrektor szkoły, pracownicy kuchni i świetlicy szkolnej, uczniowie

1. Bezpieczeństwo pracowników – należy:

- zapewnić zachowanie odległości stanowisk co najmniej 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnić stosowanie środków ochrony osobistej,

- dbać o utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.

2. Spożywanie posiłków powinno odbywać się:

- w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarnohigieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii,

- w razie potrzeby zmianowo – wówczas należy czyścić blaty stołów i poręcze krzeseł po każdej grupie,

- w miarę możliwości wspólnie posiłki powinni spożywać uczniowie przy stolikach z danej klasy, nie dzieląc się daniami i napojami. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie,

3. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć:

- w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać,

- w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć, jeżeli nie będzie używana zmywarka

4. Obsługa jadalni/stołówki wydaje bezpośrednio uczniom i innym osobom:

- przyprawy, serwetki, jednorazowe sztućce,

- dania i produkty.

Rekomendowana jest rezygnacja z samoobsługi.

Nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw.

10.Kontakt z SANEPID-em

Dyrektor szkoły

W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie szczegółowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa w szkole należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

4.

Zapewnienie dodatkowych warunków bezpieczeństwa w szkole znajdującej się w żółtej albo czerwonej strefie

1.Wprowadzenie dodatkowych rozwiązań organizacyjnych

Dyrektor szkoły

W zależności od sytuacji w szkole możliwe jest:

- wyznaczenie stałych sal dla poszczególnych oddziałów,

- ograniczenie do minimum wstępu i przebywania osób trzecich,

- organizowanie zajęć wychowania fizycznego na powietrzu na terenie szkoły,

- rezygnacja z wycieczek szkolnych i wyjść grupowych, do miejsc, w których niemożliwe jest zachowanie dystansu społecznego.

2.Wdrożenie dodatkowych wymogów związanych z ochroną osobistą

Dyrektor szkoły, pracownicy szkoły,

uczniowie

Dopuszczalne jest przykładowo wprowadzenie obowiązku:

- zachowania dystansu społecznego pomiędzy wszystkimi osobami znajdującymi się na przestrzeniach wspólnych na terenie szkoły,

- zakrywania ust i nosa w sytuacjach, gdy niemożliwe jest zachowanie dystansu społecznego w przestrzeni wspólnej lub także w wyznaczonych przez dyrektora pomieszczeniach,

- dezynfekowanie lub mycie rąk przed każdorazowym korzystaniem ze sprzętu sportowego, komputerowego lub niezbędnych pomocy dydaktycznych.

3.Wykonywanie pomiarów temperatury ciała w razie podejrzenia zakażenia

Woźna szkoły Anna Jurek

Dotyczy to badania termometrem bezdotykowym:

- w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych u ucznia lub pracownika – przy wyniku 38°C z pracownikiem należy odizolować ucznia lub pracownika. W przypadku ucznia należy powiadomić rodziców w celu ustalenia sposobu odebrania dziecka ze szkoły i skorzystania z teleporady medycznej.

4.Realizacja zaleceń i kontakt z SANEPID-em

Dyrektor szkoły

Na bieżąco należy realizować zalecenia.

W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie szczegółowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa w szkole należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

5.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u ucznia albo pracownika szkoły

1. Zgłoszenie niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych

Pracownik szkoły

Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić dyrektorowi wystąpienie objawów u siebie, zaprzestać wykonywania pracy oraz uzyskać teleporadę medyczną.

W przypadku ucznia zgłoszenia powinien dokonać nauczyciel.

2. Odizolowanie osoby

Dyrektor szkoły Woźna szkoły Anna Jurek

Nauczyciele

1. Osoba z podejrzeniem zakażenia powinna zostać odseparowana w wyznaczonym  pomieszczeniu – izolatka - sala nr 6.

2. W przypadku ucznia należy jemu zapewnić opiekę osoby stosującej środki ochrony osobistej oraz wezwać rodzica do niezwłocznego odebrania go ze szkoły.

3.Kontakt z SANEPID-em i wykonywanie zaleceń sanitarnych

Dyrektor szkoły Sekretarz szkoły

Nauczyciele

Dyrektor szkoły zawiadamia właściwą miejscowo stację sanitarno-epidemiologiczną i stosuje jej zalecenia oraz ogólne zalecenia GIS lub Ministra Zdrowia, dostępne na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/ oraz https://gis.gov.pl/. W miarę możliwości należy sporządzić listę osób, które miały kontakt z osobą podejrzaną o zakażenie.

Wzór: Powiadomienie stacji sanitarno-epidemiologicznej o wystąpieniu u pracownika objawów sugerujących zakażenie koronawirusem

4.Ustalenie potrzeby zawieszenia zajęć stacjonarnych

Dyrektor szkoły

Dyrektor szkoły ustala z organem prowadzącym i z SANEPID-em potrzebę ewentualnego zawieszenia zajęć stacjonarnych w szkole i jego zakresu, zgodnie z § 18 ust. 2 pkt 2 i ust. 2a–2c rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 31.12.2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2020 r. poz. 1166 ze zm.).

Wzór: Zarządzenie dyrektora placówki oświatowej w sprawie czasowego zawieszenia zajęć ze względu na sytuację epidemiologiczną

5.Sprzątanie i dezynfekcja

Woźna szkoły

Panie sprzątające

Należy dokładnie posprzątać i zdezynfekować obszar, na którym poruszała się i przebywała osoba podejrzana o zakażenie.

 

  • Data aktualizacji: 2024-05-09 12:12
  • |
  • Licznik odwiedzin: 2 327 846