Procedury bezpieczeństwa mające na celu zapobieganie
i przeciwdziałanie COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły
obowiązujące na terenie Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Skoroszycach
od 1 września 2021r.
Podstawa prawna:
L.p. |
Zadania główne |
Zadania szczegółowe |
Osoba odpowiedzialna |
Uwagi |
1. |
Przygotowanie szkoły do rozpoczęcia zajęć stacjonarnych |
1.Dokonanie zakupu środków stosowanych w czasie stanu epidemii |
Dyrektor szkoły, organ prowadzący |
Zostały zakupione: - środki do dezynfekcji rąk, - mydła i detergenty, - środki ochrony indywidualnej - jednorazowe rękawiczki, maseczki, fartuchy dla pracowników, przyłbice, - termometr bezdotykowy, - nablatowe automatyczne, bezdotykowe dozowniki płynów do dezynfekcji rąk. |
2. Analiza rozkładu budynku |
Dyrektor szkoły |
Ustalono, że liczba wejść i rozkład budynku pozwalają na wydzielenie wejść, ciągów komunikacyjnych i stref do użytkowania przez określone grupy uczniów i pracowników oraz pozwala na zminimalizowanie ryzyka kontaktu. |
||
3.Przygotowanie i oznaczenie wejść do budynku |
Kierownik świetlicy Beata Doskocz |
Przy każdym wejściu do budynku szkoły: - zamieszczono informację o obowiązku dezynfekowania rąk, - zamieszczono instrukcję użycia środka dezynfekującego (https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/), - zapewniono skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk każdej wchodzącej osobie. Przy wejściu głównym dodatkowo umieszczono numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych. |
||
4. Przegląd wyposażenia sal |
Nauczyciele – opiekunowie sal |
Z sal usunięto przedmioty i sprzęty (uniemożliwiono do nich dostęp), których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować. |
||
5.Przygotowanie szatni |
Wychowawcy klas |
Przy wejściu do szatni umieszczono środek do dezynfekcji rąk. Udostępniono uczniom boksy z zachowaniem dystansu. |
||
6.Przygotowanie pomieszczeń sanitarnohigienicznych |
Beata Doskocz-Kaleta Woźna szkoły Anna Jurek |
W szkole: - wywieszono plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk (https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/), - wywieszono instrukcje dezynfekcji przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk (https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/), - zapewniono dostęp do mydła lub płynu do dezynfekcji rąk. |
||
7.Wyłączenie niektórych źródeł wody pitnej |
Dyrektor szkoły |
W szkole: - wyłączono dystrybutory wody pitnej,
|
||
8.Przygotowanie pomieszczeń do zajęć świetlicowych |
Dyrektor szkoły Woźna szkoły Kierownik świetlicy |
W szkole: - wyznaczono sale, w których prowadzone będą zajęcia świetlicowe: świetlica, kawiarenka szkolna i sala 38, sala gimnastyczna - rozmieszczono środki do dezynfekcji rąk w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla wychowanków pod nadzorem opiekuna. |
||
9.Przygotowanie stołówki i sali jadalnej |
Intendent Bernadeta Chowaniec |
Usunięto dodatki takie jak np. przyprawy, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki. |
||
10.Wyznaczenie pomieszczenia lub obszaru do odizolowania osoby w przypadku zaobserwowania u niej objawów chorobowych |
Dyrektor szkoły Woźna szkoły Anna Jurek |
Wyznaczono izolatkę w sali nr 6 na parterze. Wyposażono w: - środki ochrony, - środki dezynfekcyjne. O wyznaczonym pomieszczeniu poinformowano pracowników i uczniów oraz rodziców. |
||
11.Zapewnienie właściwego postępowania z odpadami |
Dyrektor szkoły Woźna szkoły Anna Jurek |
Zapewniono miejsca/pojemniki do wyrzucania masek i rękawic jednorazowych, zgodnie z zaleceniami GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/ |
||
12.Opracowanie zasad komunikacji z rodzicami uczniów |
Dyrektor szkoły Nauczyciele, wychowawcy klas, sekretarz szkoły |
W szkole: - ustalono sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia w szczególności z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość (telefonicznie, mailowo) - wyznaczono osoby odpowiedzialne w szkole za kontakt z rodzicami, - uczulono rodziców na odbieranie telefonów ze szkoły lub niezwłoczne oddzwanianie/odpowiadanie na maile oraz aktualizowanie danych kontaktowych. |
||
13.Opracowanie i rozpowszechnienie wewnętrznych procedur, regulaminów i zasad |
Dyrektor szkoły Kierownik świetlicy Beata Doskocz Nauczyciele Opiekun biblioteki Beata Przedwojewska Higienistka szkolna M. Duda |
Dyrektor szkoły opracował procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem specyfiki danej szkoły, wytycznych epidemicznych oraz obowiązujących przepisów; - do regulaminu świetlicy wprowadzono zapisy dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii, - ustalono zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych z uwzględnieniem zasad obowiązujących dla zajęć lekcyjnych, - określono zasady korzystania ze szkolnej biblioteki, godziny jej pracy oraz uwzględniono okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach, - ustalono zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej we współpracy z osobą wykonującą świadczenia oraz godziny pracy gabinetów. Podano powyższe regulaminy, procedury do wiadomości pracowników szkoły, rodziców i uczniów. |
||
14.Kontakt z SANEPID-em |
Dyrektor szkoły |
Zasięgnięto informacji w sprawie przygotowania szkoły do zajęć stacjonarnych we właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. |
||
2. |
Przyjęcie uczniów do szkoły |
1.Zasady wstępu uczniów i opiekunów do szkolnego budynku |
Rodzice, uczniowie |
Na teren szkoły może wejść uczeń (uczniowie): - z jednym rodzicem, - zachowując dystans, o który dba rodzic, wynoszący 1,5 m od kolejnego opiekuna z uczniem oraz od pracowników szkoły, - gdy uczeń i rodzic nie mają objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji domowej. -zaleca się, aby uczniowie po przyjściu do szkoły w pierwszej kolejności myli ręce wodą z mydłem. Rodzice stosują środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk. |
2.Dezynfekcja rąk |
Rodzice, uczniowie |
Przy wejściu do szkoły uczeń i rodzic dezynfekują ręce. |
||
3.Wyposażenie ucznia |
Rodzice, uczniowie pracownicy szkoły |
Rodzic ma obowiązek zapewnić, że uczeń: - posiada maseczkę, rekomenduje się używanie maseczek chirurgicznych, - będzie posiadał własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć może przechowywać na swoim stoliku szkolnym, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi; - nie przyniesie do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. Rodzice powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy, a pracownicy szkoły dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym. |
||
3. |
Zapewnienie bezpiecznych warunków w szkole |
1.Nadzorowanie osób wchodzących do szkoły |
Woźna szkoły Anna Jurek |
Należy: - ograniczyć do niezbędnego minimum przebywanie w szkole osób z zewnątrz, - wymagać stosowania przez nie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk przy wejściu, - zezwalać na wstęp osobom (w tym pracownikom) bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych, - osobom z zewnątrz zezwalać na przebywanie w wyznaczonych obszarach, których nie powinny przekraczać, - poinformować pracowników, że: • nie mogą przychodzić do pracy, gdy domownicy przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych, • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem. |
2.Ustalenie organizacji nauki uczniów i pracy pracowników |
Dyrektor szkoły |
W szkole: - zapewniono możliwość zachowania dystansu społecznego (1,5 m) między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych, - należy pozostawić wolną ławkę w bezpośrednim sąsiedztwie stolika nauczyciela, - ograniczono gromadzenie się uczniów na terenie szkoły i ustalono różne rejony przebywania uczniów w czasie przerw, - ustalono stałe sale przebywania uczniów podczas zajęć lekcyjnych (załącznik nr 1), - zalecono ograniczenie kontaktów pracowników niepedagogicznych z uczniami oraz nauczycielami, - zastosowano rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia dla pracowników powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi |
||
3.Przestrzeganie zasad higieny osobistej |
Wszystkie osoby przebywające w szkole |
Osoby przebywające w szkole przestrzegają ogólnych zasad higieny: - dezynfekcja przy wejściu do szkoły, dezynfekcja lub mycie rąk wodą z mydłem w szczególności po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety, na co nauczyciele powinni zwracać uczniom uwagę, - ochrona podczas kichania i kaszlu, - unikanie dotykania oczu, nosa i ust, -zalecane jest zakładanie maseczek ochronnych podczas przemieszczania się ciągami komunikacyjnymi. |
||
4.Dezynfekcja pomieszczeń i wyposażenia |
Nauczyciele Woźna szkoły Osoby sprzątające |
W szkole należy: - codziennie wykonywać (i nadzorować wykonanie) prac porządkowych, zwłaszcza w salach zajęć, pomieszczeniach sanitarnohigienicznych, ciągach komunikacyjnych; dezynfekować powierzchnie dotykowe – poręcze, klamki i powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatury, włączniki, - przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji, - dezynfekować termometr bezdotykowy po użyciu w danej grupie, - w sali gimnastycznej myć podłogi, sprzęt sportowy i przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) detergentem lub dezynfekować po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdych zajęciach, - czyścić lub dezynfekować sprzęt i materiały wykorzystywane podczas zajęć praktycznych, - na bieżąco dezynfekować lub czyścić z użyciem detergentu urządzenia sanitarnohigieniczne. |
||
5.Wietrzenie pomieszczeń |
Pracownicy szkoły |
W szkole należy wietrzyć: - sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć, - za wietrzenie sal odpowiedzialny jest nauczyciel, - świetlicę nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy, przed przyjęciem wychowanków oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji, - pomieszczenia i przedmioty z uwzględnieniem czasu niezbędnego do wywietrzenia po dezynfekcji, zgodnie z instrukcją producenta. |
||
6.Przebywanie na świeżym powietrzu |
Nauczyciele i uczniowie |
Zalecane jest przebywanie uczniów na szkolnym boisku i na świeżym powietrzu na terenie szkoły w czasie przerw oraz zajęć zorganizowanych poza budynkiem. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego. |
||
7.Zalecenia dla klas I - III |
Nauczyciele klas I-III |
Nauczyciel może wyznaczyć przerwy dla swoich uczniów w odstępach stosownych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 min. Nauczyciel zapewnia uczniom ciągłą opiekę. |
||
8. Zajęcia wychowania fizycznego i sportowe |
Nauczyciele wychowania fizycznego i uczniowie |
Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły. Należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe. |
||
9.Organizacja żywienia |
Dyrektor szkoły, pracownicy kuchni i świetlicy szkolnej, uczniowie |
1. Bezpieczeństwo pracowników – należy: - zapewnić zachowanie odległości stanowisk co najmniej 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnić stosowanie środków ochrony osobistej, - dbać o utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. 2. Spożywanie posiłków powinno odbywać się: - w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarnohigieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii, - w razie potrzeby zmianowo – wówczas należy czyścić blaty stołów i poręcze krzeseł po każdej grupie, - w miarę możliwości wspólnie posiłki powinni spożywać uczniowie przy stolikach z danej klasy, nie dzieląc się daniami i napojami. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie, 3. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć: - w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać, - w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć, jeżeli nie będzie używana zmywarka 4. Obsługa jadalni/stołówki wydaje bezpośrednio uczniom i innym osobom: - przyprawy, serwetki, jednorazowe sztućce, - dania i produkty. Rekomendowana jest rezygnacja z samoobsługi. Nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw. |
||
10.Kontakt z SANEPID-em |
Dyrektor szkoły |
W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie szczegółowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa w szkole należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. |
||
4. |
Zapewnienie dodatkowych warunków bezpieczeństwa w szkole znajdującej się w żółtej albo czerwonej strefie |
1.Wprowadzenie dodatkowych rozwiązań organizacyjnych |
Dyrektor szkoły |
W zależności od sytuacji w szkole możliwe jest: - wyznaczenie stałych sal dla poszczególnych oddziałów, - ograniczenie do minimum wstępu i przebywania osób trzecich, - organizowanie zajęć wychowania fizycznego na powietrzu na terenie szkoły, - rezygnacja z wycieczek szkolnych i wyjść grupowych, do miejsc, w których niemożliwe jest zachowanie dystansu społecznego. |
2.Wdrożenie dodatkowych wymogów związanych z ochroną osobistą |
Dyrektor szkoły, pracownicy szkoły, uczniowie |
Dopuszczalne jest przykładowo wprowadzenie obowiązku: - zachowania dystansu społecznego pomiędzy wszystkimi osobami znajdującymi się na przestrzeniach wspólnych na terenie szkoły, - zakrywania ust i nosa w sytuacjach, gdy niemożliwe jest zachowanie dystansu społecznego w przestrzeni wspólnej lub także w wyznaczonych przez dyrektora pomieszczeniach, - dezynfekowanie lub mycie rąk przed każdorazowym korzystaniem ze sprzętu sportowego, komputerowego lub niezbędnych pomocy dydaktycznych. |
||
3.Wykonywanie pomiarów temperatury ciała w razie podejrzenia zakażenia |
Woźna szkoły Anna Jurek |
Dotyczy to badania termometrem bezdotykowym: - w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych u ucznia lub pracownika – przy wyniku 38°C z pracownikiem należy odizolować ucznia lub pracownika. W przypadku ucznia należy powiadomić rodziców w celu ustalenia sposobu odebrania dziecka ze szkoły i skorzystania z teleporady medycznej. |
||
4.Realizacja zaleceń i kontakt z SANEPID-em |
Dyrektor szkoły |
Na bieżąco należy realizować zalecenia. W razie wątpliwości lub potrzeby zasięgnięcia informacji w sprawie szczegółowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa w szkole należy zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. |
||
5. |
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u ucznia albo pracownika szkoły |
1. Zgłoszenie niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych |
Pracownik szkoły |
Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić dyrektorowi wystąpienie objawów u siebie, zaprzestać wykonywania pracy oraz uzyskać teleporadę medyczną. W przypadku ucznia zgłoszenia powinien dokonać nauczyciel. |
2. Odizolowanie osoby |
Dyrektor szkoły Woźna szkoły Anna Jurek Nauczyciele |
1. Osoba z podejrzeniem zakażenia powinna zostać odseparowana w wyznaczonym pomieszczeniu – izolatka - sala nr 6. 2. W przypadku ucznia należy jemu zapewnić opiekę osoby stosującej środki ochrony osobistej oraz wezwać rodzica do niezwłocznego odebrania go ze szkoły. |
||
3.Kontakt z SANEPID-em i wykonywanie zaleceń sanitarnych |
Dyrektor szkoły Sekretarz szkoły Nauczyciele |
Dyrektor szkoły zawiadamia właściwą miejscowo stację sanitarno-epidemiologiczną i stosuje jej zalecenia oraz ogólne zalecenia GIS lub Ministra Zdrowia, dostępne na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/ oraz https://gis.gov.pl/. W miarę możliwości należy sporządzić listę osób, które miały kontakt z osobą podejrzaną o zakażenie. Wzór: Powiadomienie stacji sanitarno-epidemiologicznej o wystąpieniu u pracownika objawów sugerujących zakażenie koronawirusem |
||
4.Ustalenie potrzeby zawieszenia zajęć stacjonarnych |
Dyrektor szkoły |
Dyrektor szkoły ustala z organem prowadzącym i z SANEPID-em potrzebę ewentualnego zawieszenia zajęć stacjonarnych w szkole i jego zakresu, zgodnie z § 18 ust. 2 pkt 2 i ust. 2a–2c rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 31.12.2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2020 r. poz. 1166 ze zm.). Wzór: Zarządzenie dyrektora placówki oświatowej w sprawie czasowego zawieszenia zajęć ze względu na sytuację epidemiologiczną |
||
5.Sprzątanie i dezynfekcja |
Woźna szkoły Panie sprzątające |
Należy dokładnie posprzątać i zdezynfekować obszar, na którym poruszała się i przebywała osoba podejrzana o zakażenie. |